Κατανοώντας τη γονιμότητα στον άνδρα

Το σπέρμα παράγεται μέσα στους όρχεις από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται sertoli cells υπό την επίδραση των ορμονών FSH και LH. Η ορμόνη FSH  διεγείρει την παραγωγή σπέρματος  από τον όρχι, η δε LH διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης της ορμόνης που είναι απαραίτητη για την δημιουργία των ανδρικών χαρακτηριστικών και την παραγωγή σπέρματος. Για την παραγωγή και ωρίμανση σπέρματος χρειάζονται περίπου 90 ημέρες. Το σπέρμα μεταφέρεται στην επιδιδυμίδα όπου και αποθηκεύεται. ΄Οταν γίνει η εκσπερμάτωση τα σπερματοζωάρια αναμιγνύονται με υγρό απο την σπερματική κύστη καθώς και με μια πυκνή ουσία απο τον προστάτη.

Η διαδικασία της σπερματογέννεσης ξεκινάει με την διαίρεσή τους σε πολλά ανώριμα σπερματοκύτταρα που λέγονται σπερματογονία και προχωρούν σε διαδοχικά στάδια ωρίμανσης. Τα ώριμα κύτταρα ονομάζονται σπερματοζωάρια. Το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση είναι πυκνό και ρευστοποιείται εντός 30 λεπτών έτσι ώστε να του επιτρέπεται να κινείται εύκολα μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας για να φτάσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Δείτε το video όπου φαίνονται κινούμενα σπερματοζωάρια

Δείτε το video όπου το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο

Το σπερματοζωάριο αποτελείται από την κεφαλή και την ουρά. Για να γονιμοποιήσει επιτυχώς ένα ωάριο πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί με τη βοήθεια της ουράς του μέσα από την  τραχηλική βλέννα, να ταξιδέψει στη συνέχεια μέσα στη μήτρα και να φτάσει στη σάλπιγγα για να συναντήσει το ωάριο. Επίσης θα πρέπει να διαπεράσει το εξωτερικό κέλυφος του ωαρίου για να επελευθερώσει μέσα σε αυτό το γεννετικό υλικό που έχει στην κεφαλή του.

 

Μάθετε περισσότερα σχετικά τις διαταραχές του σπέρματος

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εξετάσεις για έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας

Popup_close
Popup_days_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε τις επόμενες γόνιμες ημέρες σας.


Popup_close
Popup_birth_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού.