ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
 • Διερεύνηση υπογόνιμου ζευγαριού

Στο πρώτο ραντεβού με το ζευγάρι γίνεται διερεύνηση του ιστορικού και με βάσει τις ενδείξεις αποφασίζεται το πλάνο των εξετάσεων που πρέπει να διενεργηθούν.

 

 • Ενδοκρινολογικός έλεγχος της αναπαραγωγής

Μετά από εξατομίκευση του ιστορικού γίνεται στοχευμένη ανάλυση συγκεκριμένων ορμονών που σχετίζονται με την λειτουργεία των ωοθηκών, την ποσότητα και την ποιότητα των ωαρίων στη γυναίκα, καθώς και την παραγωγή σπερματοζωαρίων στων άνδρα.

 

 • Προγεννητικός έλεγχος

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι απαραίτητο να υποβληθεί το ζεύγος στον πλήρη προγεννητικό έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει έλεγχο αντισωμάτων στην ερυθρά, έλεγχο β-μεσογειακής αναιμίας, μεταδοτικών ασθενειών (ηπατίτιδα, AIDS, σύφιλη) και έλεγχο μεταλλάξεων για την κυστική ίνωση.

 

 • Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα με χρήση 3D / 4D και doppler

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημμα μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων αποτελεί το θεμέλιο λίθο στη διερεύνηση και θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας. Από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο μπορεί να γίνει απευθείας διάγνωση πιθανών πολυπόδων ή ινομυωμάτων μήτρας, ανατομικών ανωμαλιών αυτής (διάφραγμα, δίκερη μήτρα), παθολογικών καταστάσεων των ωοθηκών ή των σαλπίγγων (ενδομητρίωσης, πολυκυστικών ωοθηκών, υδροσαλπίγγων, ωοθηκικών κύστεων) και να προταθεί άμεση θεραπεία. Επίσης όλες οι διαδιακασίες υποβοήθησης αναπαραγωγής, από την παρακολούθηση ωοθυλακιορρηξίας μέχρι την εξωσωματική γονιμοποίηση γίνονται υπο υπερηχογραφική παρακολούθηση.

 

 • Υπερηχογραφικός έλεγχος της κοιλότητας της μήτρας με δοκιμασία φυσιολογικού ορού (saline test)

Μερικές φορές η διάγνωση μικρών σε διαστάσεις διαταραχών στο ενδομήτριο (πολυπόδων ή υποβλενογόνιων ινομυωμάτων) είναι τεχνικά δύσκολη ή αδύνατη με τη χρήση συμβατικης υπερηχογραφίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί και τη μόνη αιτία υπογονιμότητας σε κάποια ζευγάρια και να διαφύγει της προσοχής ή να οδηγήσει σε περιτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Με την ειδική αυτή τεχνική γίνεται έγχυση με ειδικό καθετήρα φυσιολογικού ορού στην κοιλότητα της μήτρας κάτι το οποίο μας δίνει μετά τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε με μεγάλη ακρίβεια όλες τις διαταραχές αρχιτεκτονικής της ενδομητρικής κοιλότητας.

 

 

 • Διερεύνηση διαταραχών περιόδου (αραιομηνόρροια – αμηνόρροια)

Γίνεται διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν στη διαταραχή της περιόδου είτε ανατομικών ή ορμονικών και προτείνεται θεραπεία ανάλογα με το αίτιο.

 

 • Διάγνωση και θεραπεία πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΟ) αποτελεί μαζί με την ενδομητρίωση μια από τις συχνότερες αιτίες υπογονιμότητας. Περίπου είκοσι τις εκατό (20%) των ελληνίδων υπολογίζεται ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλες αυτές οι γυναίκες θα αντιμετωπίσουν υποχρεωτικά πρόβλημα υπογονιμότης. Γίνεται πλήρης ενδοκρινολογικός έλεγχος με ταυτόχρονη παρακολούθηση ωορρηξίας. Συχνά απαιτείται ορμονική παρέμβαση είτε για ρύθμιση του κύκλου ή για πρόκληση ωορρηξίας και επίτευξη εγκυμοσύνης.

 

 • Διάγνωση και θεραπεία ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση είναι μια από τις συχνότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, επηρεάζοντας περίπου 1 στις 10 κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία. Μετά από λεπτομερές ιστορικό και ενδελεχή έλεγχο με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται απευθείας διάγνωση (άν υπάρχουν σοκολατοειδείς κύστες ή ενδομητριώματα) ή προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση με λαπαροσκόπηση (επί απουσίας ευρημάτων).

 • Διάγνωση και θεραπεία πολυπόδων

Γίνεται διάγνωση ενδομητρικών ή ενδοτραχηλικών πολυπόδων και προτείνεται υστεροσκόπηση και ενδοσκοπική αφαίρεση αυτών.

 

 • Διάγνωση και θεραπεία ινομυωμάτων

Σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας τα ινομυώματα είναι πιο συχνά, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν όλα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί κύηση. Γίνεται εκτίμηση της θέσης και του μεγέθους των ινομυωμάτων και αξιολογείται αν επηρεάζουν την γονιμότητα οπότε και διενεργείται λαπαροσκοπική αφαίρεση αυτών.

 • Διάγνωση και θεραπεία ανατομικών ανωμαλιών μήτρας

Γίνεται διάγνωση ανατομικών ανωλιών της μήτρας όπως, διάφράγμα, τοξοειδής μήτρα ή δίκερως μήτρα, εκτιμάται η πιθανότητα να επηρεάζουν αυτές οι ανωμαλίες την γονιμότητα και αποφασίζεται περαιτέρω χειρουργική παρέμβαση.

 

 • Διερεύνηση παθολογίας σαλπίγγων

Γίνεται διερεύνηση της λειτουργίας των σαλπίγγων μέσα από απεικονιστικές εξετάσεις και ενδοσκοπικές μεθόδους και προτείνονται ενδοσκοπικές χειρουργικές μεθόδους για την αποκατάσταση της λειτουργίας των σαλπίγγων.

 

 • Διερεύνηση πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας

Είναι κοινώς γνωστό ότι η γονιμότητα μειώνεται δραματικά με το πέρασμα της ηλικίας και αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι οι ωοθήκες, αυξανομένης της ηλικίας της γυναίκας, παράγουν ωάρια χαμηλότερης ποιότητας. Δυστυχώς όλο και περισσότερες γυναίκες, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, παρουσιάζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και κάτω των 35 ετών.

Γίνεται διάγνωση και διερεύνηση των αιτίων της πρόωρης ανεπάρκειας των ωοθηκών και συσχετίζεται με τις πιθανότητες σύλληψης με ομόλογα ωάρια ή ωάρια που προέρχονται από δωρεά ή τράπεζα.

 

 • Διερεύνηση του ολιγοσπερμικού άνδρα

Διερευνάται η αιτία της μειωμένου αριθμού ή της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων (φλεγμονή, προστατίτιδα, κιρσοκήλη) στο σπερματικό υγρό και προτείνεται η ενδεδειγμένη θεραπεία για αποκατάσταση και πιθανή φυσιολογική σύλληψη. Γίνεται επίσης προσδιορισμός του ποσοστού σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο γενετικό υλικό DNA (DFI index)

 

 • Διερεύνηση του αζωοσπερμικού άνδρα

Διερευνάται η αιτία της απουσίας σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό και προτείνεται η ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδος για την συλλογή σπέρματος.

Προηγούνται οι απόλυτα απαραίτητες και εξειδικευμένες εξετάσεις:

ü  καρυότυπος

ü  έλεγχος κυστικής ίνωσης

ü  μικροελλείψεις Υ χρωμοσώματος (Y microdeletions)

 

 • Διερεύνηση μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης

Γίνονται:

ü  ενδελεχής ανασκόπηση των πρωτοκόλλων διέγερσης των ωοθηκών που χρησιμοποιήθηκαν, έλεγχος της ωοθηκικής ανταπόκρισης,

ü  υστεροσκοπικός έλεγχος της ενδομητρίου κοιλότητας,

ü  λαπαροσκόπηση για εκτίμηση της πυέλου,

ü  πλήρης έλεγχος ορμονολογικών δυσλειτουργιών,

ü  πλήρης έλεγχος αιματολογικών διαταραχών και θρομβοφιλίας,

ü  πλήρης έλεγχος ανοσολογικών προβλημάτων (αντιφωσφολιπιδικά και αντιπυρηνικά αντισώματα, κύτταρα ΝΚ),

ü  έλεγχος DNA (καρυότυπος) ζεύγους

ü  ποιο είδικές εξετάσεις σπέρματος (FISH, κατακερματισμός DNA fragmentation)

 

 • Έλεγχος καθ έξιν αποβολών

Ο όρος καθ'έξιν αποβολές αναφέρεται στις περιπτώσεις τριών ή περισσότερων διαδοχικών αποβολών και αφορά περίπου το 1% των γυναικών. Στα μισά περιστατικά δεν θα διαπιστωθεί κάποιος σαφής αιτιολογικός παράγοντας.

Γίνεται διερεύνηση για:

ü  αιματολογικές διαταραχές (θρομβοφιλίες)

ü  ανατομικές ανωμαλίες μήτρας (διαφράγματα, δίκερος μήτρα)

ü  ενδοκρινολογικές διαταραχές (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες)

ü  γενετικά αίτια (χρωμοσωμικές ή γονιδιακές ανωμαλίες)

ü  ανοσολογικές διαταραχές (αντιφωσφολιπιδικά και αντιπυρηνικά αντισώματα, κύτταρα ΝΚ)

 

Popup_close
Popup_days_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε τις επόμενες γόνιμες ημέρες σας.


Popup_close
Popup_birth_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού.