Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων

Οι συμφύσεις είναι ουλώδης συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται στην κοιλιακή χώρα μεταξύ των διαφόρων οργάνων (μήτρα, έντερο, ουροδόχος κύστη) και οδηγούν στο να «κολλήσουν» τα όργανα μεταξύ τους. Οι συμφύσεις δημιουργούνται μετά από κλασσικές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, μετά από γυναικολογικές φλεγμονές της πυέλου και μετά από ενδομητρίωση. Η δημιουργία συμφύσεων ποικίλει πολύ ανάλογα την προδιάθεση που έχει η κάθε ασθενής και δεν είναι δυνατό να προβλευθούν.

Οι συμφύσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή μπορεί να προκαλούν υπογονιμότητα ή  πυελικό πόνο.

Η λύση των συμφύσεων που δημιουργούνται στην κοιλιά πρέπει να γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά, γιατί μετά τη λαπαροσκόπηση έχουμε μικρότερη αντίδραση των ιστών και συνεπώς μικρότερη δημιουργία νέων συμφύσεων. Ανάλογα της έκτασης των συμφύσεων η διαδικασία μπορεί να είναι σχετικά εύκολη έως και εκτενής και τεχνικά απαιτητική. Πραγματοποιείται με τέσσερις μικρές τομές (5-10mm) δια μέσου των οποίων πραγματοποιούνται λεπτοί χειρισμοί και η ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής πριν αποφασίσει ποιες γυναίκες θα ωφεληθούν από ένα τέτοιο χειρουργείο. Αρκετά συχνά είναι πολύ ποιο αποτελεσματικό να προχωρησει η γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση, παρά να υποβληθεί σε ένα χειρουργείο το οποίο μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.

Δείτε video από λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων

 

 

Popup_close
Popup_days_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε τις επόμενες γόνιμες ημέρες σας.


Popup_close
Popup_birth_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού.