Εξωσωματική γονιμοποίηση και καρκίνος

Η μεγαλύτερη αγωνία των γυναικών που υποβάλλονται σε λήψη ορμονών για εξωσωματική γονιμοποίηση  είναι μήπως οι θεραπείες αυτές τις προξενήσουν καρκίνο στο μαστό.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα φάρμακα που χορηγούνται στην εξωσωματική είναι ορμόνες που παράγει και ο ίδιος ο οργανισμός της γυναίκας, άρα επουδενεί δεν είναι καρκινογόνα. Αυτό που προκαλούν είναι η, για 10 περίπου ημέρες, παροδική αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης από τις ωοθήκες.

Όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα από την παγκόσμια βιβλιογραφία, οι οποίες έχουν διενεργηθεί τα τελευταία 25 χρόνια και σε δείγμα χιλιάδων γυναικών, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού από τη λήψη των φαρμάκων της εξωσωματικής σε σχέση με γυναίκες παρόμοιας ηλικίας.

Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική, επειδή παρακολουθούνται από το γυναικολόγο του πολύ συχνά και υποβάλλονται σχολαστικά σε μαστογραφία (αν είναι >35 ετών) πρίν ξεκινήσουν τις προσπάθειες, εάν εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, αυτός διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο και έχουν συχνά ίαση.

Διαβάστε περισσότερα για την υγεία των παιδιών μετά από εξωσωματική

Popup_close
Popup_days_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε τις επόμενες γόνιμες ημέρες σας.


Popup_close
Popup_birth_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού.