Εμβρυομεταφορά

Δύο έως πέντε ημέρες μετά την ωοληψία γίνεται η εμβρυομεταφορά, η τοποθέτηση δηλαδή των γονιμοποιημένων εμβρύων μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά και μοιάζει σαν διαδικασία με το τεστ Παπανικολάου. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται αναισθησία και γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο από την κοιλιά.

Την ημέρα της μεταφοράς οι βιολόγοι επιλέγουν τα καλύτερα έμβρυα, τα οποία τοποθετούνται στον πυθμένα της μήτρας με έναν ειδικό λεπτό καθετήρα. Μετά την εμβρυομεταφορά και για τις επόμενες 9-12 μέρες, η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα. Το αιματολογικό τεστ κυήσεως (β-χοριακή)  γίνεται υποχρεωτική την 14η ημέρα μετά την ωοληψία. Στο τέλος της διαδικασίας ο Δρ Ιωαννίδης παραδίδει στο ζευγάρι γραπτή αναφορά με την όλη πορεία του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και φωτογραφίες των εμβρύων που εμφυτεύθυκαν.

Όταν η εμβρυομεταφορά γίνει δύο μέρες μετά την ωοληψία τα έμβρυα βρίσκονται στο στάδιο των 2-4 κυττάρων, την τρίτη μέρα στο στάδιο των 4-8 κυττάρων, ενώ αν η μεταφορά γίνει την πέμπτη ημέρα τα έμβρυα βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Η Ελληνική νομοθεσία [link] επιτρέπει την εμβρυομεταφορά έως 3 εμβρύων, όταν η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω από 40 έτη, ή έως 4 έμβρυα όταν η ηλικία είναι άνω των 40 ετών. Ο Δρ Ιωαννίδης θα σας συμβουλεύσει για τον αριθμός των εμβρύων που συστήνει να εμφυτεύσετε, η τελική όμως απόφαση είναι δική σας. Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των εμβρύων, από την ηλικία της γυναίκας και από τον αριθμό προσπαθειών που έχει κάνει στο παρελθλον.

Συνοπτικά η εμβρυομεταφορά πρέπει:

  • να είναι τεχνικά άρτια,
  • να γίνει με χρήση ειδικών καθετήρων τελευταίας γενιάς που επιτρέπουν την καλύτερη ορατότητά τους στον υπέρηχο και δεν τραυματίζουν τον τράχηλο,
  • να γίνει σε χρόνο που δεν θα αφεθούν τα έμβρυα μεγάλο διάστημα εκτός επωαστήρα,
  • να γίνεται υποχρεωτικά με την καθοδήγηση του κοιλιακού υπερηχογραφήματος.

 

Δείτε video με τη διαδικασία προετοιμασίας των εμβρύων

Δείτε video που δείχνει πως είναι ένα έμβρυο 4 κυττάρωνέμβρυο 6 κυττάρωνέμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης

Δείτε video με την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς

Δείτε εικόνες με έμβρυα διαφόρων σταδίων

Popup_close
Popup_days_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε τις επόμενες γόνιμες ημέρες σας.


Popup_close
Popup_birth_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού.