Ωοληψία

Αφού ολοκληρωθεί η διέγερσης των ωοθηκών και κριθεί ότι τα ωοθηλάκια έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, προγραμματίζεται η ωοληψία. Η ωοληψία γίνεται στο χειρουργείο, σε αποστειρωμένο περιβάλλον με χορήγηση ελαφράς νάρκωσης (μέθης) από τον αναισθησιολόγο. Η γυναίκα προσέρχεται μία ώρα πριν την ωοληψία, είναι νηστικιά από τη νύχτα και δεν έχει κάνει χρήση αρωμάτων. Πριν την ωοληψία θα υποβληθεί σε καρδιολογική εξέταση και καρδιογράφημα

Η ωοληψία γίνεται με διακολπική παρακέντηση και αναρρόφηση των ωοθυλακίων υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο και διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά, αναλόγως του αριθμού των ωοθυλακίων που πρέπει να παρακεντηθούν και της τεχνικής δυσκολίας. Το υγρό παραδίδεται άμεσα στον εμβρυολόγο προκειμένου να εντοπίσει το ωάριο με τη βοήθεια μικροσκοπίου και να το τοποθετήσει μετά σε ειδικό  καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό μέσα σε πιατάκι καλλιέργειας κυττάρων. Δεν είναι υποχρεωτικό κάθε ωοθυλάκιο να περιέχει και ένα ωάριο. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να μην παραχθούν καθόλου ωάρια παρότι έχει προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών με φάρμκα.

Στη συνέχεια τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικούς επωαστές σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού. Μετά την ωοληψία, η γυναίκα μένει στην «ανάνηψη»  για 1-2 ώρες πριν πάει στο σπίτι της. Συνήθως δε νιώθει πόνο, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί ένα απλό παυσίπονο, π.χ. παρακεταμόλη (Depon – Panadol).

Η ωοληψία είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά όπως κάθε επέμβαση πρέπει να γίνεται σε μέρη που διαθέτουν οργανωμένο χειρουργείο και υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν σπάνιες επιπλοκές όπως επιπλοκές νάρκωσης, αιμορραγία, τραυματισμός της  ουροδόχου κύστεως κ.α

Ο Δρ Ιωαννίδης σας διαβεβαιώνει ότι στη μονάδα εξωσωματικής του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ η ασφάλεια της γυναίκας είναι πάνω από όλα και σας συστήνει να αποφεύγεται τη διενέργεια οποιασδήποτε χειρουργικής πράξης σε μέρη που δεν παρέχουν νοσομειακή ασφάλεια και υποδομή.

Δείτε video ωοληψίας

Δείτε video με ωάριο

Popup_close
Popup_days_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε τις επόμενες γόνιμες ημέρες σας.


Popup_close
Popup_birth_calc_el

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού.