a
Δρ. Γεώργιος Ιωαννίδης
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Διευθυντής Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής GONIMOTIS
Aν. Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ

Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Διευθύντρια Τμήματος Υπερήχων Γυναικολογικού Κέντρου GONIMOTIS
Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Εμβρύου Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:    Μονής Πετράκη 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Tηλέφωνο:    +30 210 7222442-443
Fax:                +30 210 7222615
Email:            info@gonimotis.gr

FOLLOW US

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας για να κλείσετε ραντεβού.
Θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν μαζί σας

Title Image
Home  /  Θεραπείες Υπογονιμότητας  /  PRP και Εξωσωματική Γονιμοποίηση

 

Ρωτήστε τον Ιατρό
Θεραπείες Υπογονιμότητας

PRP και Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Μια νέα μέθοδος αναζωογόνησης του ενδομητρίου και των ωοθηκών

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος που έχει εμπλουτιστεί με αιμοπετάλια 4-5 φορές περισσότερο σε αριθμό από το κυκλοφορούν αίμα. Το PRP μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και την αναγέννηση των κυττάρων εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που περιλαμβάνει. Η διαδικασία περιλαμβάνει αιμοληψία της ασθενούς και εν συνεχεία φυγοκέντρηση του αίματος για τον διαχωρισμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Ακολούθως εφαρμόζεται η έγχυση με χρήση διακολπικού υπερηχογραφήματος. Είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία καθώς χρησιμοποιείται αίμα της ασθενούς.

Η θεραπεία με PRP αποτελεί μία «σχετικά» πρόσφατη προσέγγιση των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία εφαρμόζεται σε ποικίλους τομείς της ιατρικής (πχ δερματολογία, πλαστική χειρουργική, ορθοπεδική, νευρολογία, καρδιοχειρουργική, οδοντιατρική). Ανήκει στις θεραπείες της αναγεννητικής ιατρικής και τα τελευταία χρόνια αρχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως και στη γυναικολογία και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τι περιέχει το PRP;

Τo PRP περιέχουν ένα σημαντικό αριθμό από κρίσιμες πρωτεΐνες, αυξητικούς παράγοντες, κυτταροκίνες, και άλλους βιοενεργούς παράγοντες που  ρυθμίζουν την επούλωση των πληγών με φυσικό τρόπο. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την μετανάστευση των απαιτούμενων κυττάρων στο σημείο του τραύματος. Με τον τρόπο αυτό και κάνοντας έγχυση του PRP στο ενδομήτριο και τις ωοθήκες προκαλούμε αναγέννηση των ιστών.

PRP ενδομητρίου

Το πάχος του ενδομητρίου στην εξωσωματική γονιμοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της κύησης, ενώ το λεπτό ενδομήτριο έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας. Η θεραπεία με PRP στο ενδομήτριο αποτελεί μια νέα τακτική πάχυνσης του ενδομητρίου με τεκμηριωμένη επιστημονικά αποτελεσματικότητα. Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτείται νάρκωση.

PRP Ωοθηκών

Αυτό όμως που είναι επίσης καινοτόμο είναι η εφαρμογή του PRP για την αναζωογόνηση των ωοθηκών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει την παρουσία βλαστοκυττάρων στις ωοθήκες και τη δυνατότητά τους να μετατραπούν σε ωοκύτταρα, δηλαδή ωάρια. Κάνοντας έγχυση του PRP στις ωοθήκες προκαλούμε αναγέννηση του ωοθηκικού ιστού με αποτέλεσμα την ωορρηξία, την συλλογή ωαρίων μετά από πρόκληση ωορρηξίας και την γονιμοποίηση τους με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζουμε PRP στην εξωσωματική γονιμοποίηση?

Οι γυναίκες που ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες μπορούν να λάβουν θεραπεία με PRP:

1) γυναίκες με ανεπαρκή ανάπτυξη ενδομητρίου που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με οιστρογόνα, γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης (RIF) μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, ή γυναίκες που έχουν συμφύσεις στο ενδομήτριο

2) γυναίκες με χαμηλό απόθεμα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) καθώς και γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Το PRP ωοθηκών και ενδομητρίου είναι μια καινοτόμος λύση που εφαρμόζεται από τον Δρ. Γεώργιο Ιωαννίδη και την ομάδα του.