a
Δρ. Γεώργιος Ιωαννίδης
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Διευθυντής Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής GONIMOTIS
Aν. Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ

Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Διευθύντρια Τμήματος Υπερήχων Γυναικολογικού Κέντρου GONIMOTIS
Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Εμβρύου Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:    Μονής Πετράκη 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Tηλέφωνο:    +30 210 7222442-443
Fax:                +30 210 7222615
Email:            info@gonimotis.gr

FOLLOW US

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας για να κλείσετε ραντεβού.
Θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν μαζί σας

Title Image
Home  /  Θεραπείες Υπογονιμότητας  /  Χαμηλή ανταπόκριση των ωοθηκών

 

Ρωτήστε τον Ιατρό
Θεραπείες Υπογονιμότητας

Χαμηλή ανταπόκριση των ωοθηκών

Ένα από τα συχνότερα και δυσεπίλυτα προβλήματα στις δυτικές κοινωνίες είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και η χαμηλή ανταπόκριση των ωοθηκών στην παραγωγή ωαρίων μετά από διέγερση για εξωσωματική γονιμοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουμε λίγα όχι καλά ποιοτικώς, ωάρια ή καθόλου ωάρια. Αυτό οδηγεί επακόλουθα σε πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που αποκρίνονται ικανοποιητικά κατά τη διέγερση των ωοθηκών και παράγουν αρκετά ωάρια τελικά έχουν καλύτερη πιθανότητα για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατα δεδομένα του 2012, το δυσκολότερο πρόβλημα, σε όλες τις χώρες τις ευρώπης, είναι «επικοινωνιακό», δηλαδή να πεισθούν οι γυναίκες ότι παρά τις εξελίξεις στην επιστήμη και τη μακρότερη διαβίωση του ανθρώπου, η βιολογική γήρανση των ωοθηκών των γυναικών ήταν και παραμένει απότομη όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών. Αυτό οφείλεται στο ότι κάθε κορίτσι γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες της, ο οποίος μειώνεται σταδιακά όσο μεγαλώνει, μειώνεται δηλαδή το «απόθεμα» των ωαρίων.

Το σημαντικότερο στη γυναίκα όσον αφορά την αναπαραγωγική της δυνατότητα, δεν είναι η ημερολογιακή της ηλικία, αλλά η βιολογική ηλικία των ωοθηκών της που αντανακλά  το πώς λειτουργούν οι ωοθήκες της και πόσα ωάρια απομένουν σε αυτές.

Επίσης η βιολογική ηλικία των ωοθηκών δεν έχει σχέση με την ύπαρξη περιόδου, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μια γυναίκα σταματάει να είναι γόνιμη δέκα (10) χρόνια πριν της σταματήσει η περίοδος!

Για να διαπιστώσουμε το απόθεμα και την ποιότητα των ωαρίων με αξιόπιστο τρόπο και να προβλέψουμε τις πιθανότητες επιτυχίας των τεχνικών υποβοήθησης αναπαραγωγής αλλά και τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα κάνουμε ορμονικό έλεγχο (εξέταση αίματος):

 

FSH και οιστραδιόλης (μεταξύ 1-4ης ημέρας περιόδου)

Υψηλά επίπεδα της FSH (>12-14 mIU/ml) υποδηλώνουν ότι τα αποθέματα των ωοθηκών είναι μικρά, ενώ υψηλότερα (>20 mIU/ml) υποδηλώνουν σχεδόν πλήρη ανεπάρκεια των ωοθηκών (οι ωοθήκες δε λειτουργούν φυσιολογικά). Για να είναι αξιόπιστη η μέτρηση της FSH πρέπει πάντα να μετράται σε συνδυασμό με την οιστραδιόλη, η οποία πρέπει να είναι <50μg/dl. Υψηλά επίπεδα της οιστραδιόλης δεν θα πρέπει να σας ξεγελούν, γιατί δηλώνουν επίσης χαμηλό απόθεμα ωαρίων.

Η υψηλή τιμή της FSH σημαίνει πως η γυναίκα θα δυσκολευτεί πολύ να μείνει έγκυος από μόνη της και θα πρέπει να σπεύσει στους ειδικούς γιατί τα ωάρια που παράγει είναι χαμηλής ποιότητας.

ΑΜΗ (αντι-μυλλέριος ορμόνη)

Η αντι-μυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα των ωοθυλακίων. Τα επίπεδα της AMH στο αίμα μιας γυναίκας είναι σήμερα από τους ποιό αξιόπιστους δείκτες των αποθεματικών των ωοθηκών της σε ωάρια και πολύ καλύτερος προγνωστικός δείκτης από την FSH, για το επίπεδο γονιμότητας της γυναίκας. Όσο περνάει η ηλικία και ιδίως μετά τα 38 έτη της γυναίκας, τόσο πέφτουν τα επίπεδα της ΑΜΗ. Η AMH δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, έτσι ώστε η αιμοληψία μπορεί να γίνει σε όλες της μέρες του μήνα.

Αν τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι χαμηλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να επισπεύσετε τις αναπαραγωγικές σας διαδικασίες και να μιλήσετε άμεσα με τους ειδικούς, γιατί τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης πέφτουν όσο πέφτουν και τα επίπεδα της ΑΜΗ.

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι συχνά προετοιμασμένες για το γεγονός ότι οι ωοθήκες τους δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στη διέγερση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο αν η χαμηλή ανταπόκριση των ωοθηκών και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια συμβούν σε γυναίκες κάτω των 38 ετών, γιατί οι γυναίκες αυτές περιμένουν πως έχουν καλά και πολλά ωάρια, επειδή είναι νέες και έχουν φυσιολογικό κύκλο. Όταν μια γυναίκα έχει κανονικό κύκλο, αυτό σημαίνει ότι τα ωάρια είναι καλά προκειμένου να προκαλέσουν παραγωγή ορμονών και να φέρουν την περίοδο.Αντιθέτως δε σημαίνει ότι τα ωάρια αυτά είναι καλά ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

 

Υπάρχει θεραπεία της υψηλής FSH και χαμηλής ΑΜΗ;

Η υψηλή τιμή της FSH δεν είναι η αιτία της υπογονιμότητας, αλλά αντιθέτως ένας δείκτης για το χαμηλό απόθεμα των ωαρίων. Όταν τα ωάρια τελειώνουν, η ωοθήκη δεν μπορεί να παράγει νέα ωάρια και η FSH ανεβαίνει και η ΑΜΗ ελαττώνεται. Άρα το να προσπαθούμε να «θεραπεύσουμε» την υψηλή τιμή της FSH είναι άτοπο και λάθος και σαφέστατα ΔΕΝ θα βοηθήσει να επιτύχετε εγκυμοσύνη.

Στις γυναίκες με χαμηλή ΑΜΗ και υψηλή FSH ο χρόνος είναι πολύτιμος. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί προσφέρει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Η θεραπεία πρέπει να είναι επιθετική, προκειμένου να επιτευχθεί εγκυμοσύνη πριν εξαντληθούν τα αποθέματα των ωαρίων.

Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής στην εξωσωματική και δεν παράγει ωάρια, τότε Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ προκειμένου να αποκτήσει η γυναίκα ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ βιολογικό παιδί είναι η ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Δείτε ομιλία του Δρ Ιωαννίδη για την εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα

 

Η απόλυτη λύση και θεραπεία για επίτευξη εγκυμοσύνης σε πολύ υψηλά ποσοστά για τις γυναίκες με χαμηλή απόκριση ωοθηκών ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι η δωρεά ωαρίων.

Τα περισσότερα ζευγάρια δοκιμάζουν 1-2 κύκλους με δικό τους ωάριο και αν αποτύχουν προχωρούν στη λύση του «δανεικού» ωαρίου.